A diéta meg a napelem pályázat 2021-re marad nekem is

Megvannak ezek a sablonos újévi fogadalmak, ugye? Kevesebbet eszek, többet futok, szokásos bla-bla. Mindenki jól telezabálja magát karácsonykor, aztán hirtelen nagy a lendület, hogy eltüntesse a felszedett kilókat, csak ez a lelkesedés általában nem tart ki túl sokáig. Pedig az egészséges táplálkozás és életmód nem ott szokott kezdődni, hogy egyik napról a másikra gondolok egyet és akkor durr bele, egyszerre elkezdek össze-vissza salátákat enni és edzésre járni minden nap. Ennél ez egy sokkal átgondoltabb és megfontoltabb döntés kell(ene), hogy legyen.

Hasonlóan érdemes átgondolni, azt is, hogy mondjuk szeretnénk-e a jövő évben házfejlesztésre költeni bármennyit, és ha igen, akkor milyen jellegű fejlesztésre mennyit szánunk. Már csak azért is, mert ha jól előkészítjük ezeket a lépéseket és döntéseket, akkor amikor megjelenik majd egy pályázati lehetőség, akkor nekünk csak le kell csapnunk rá időben.

Ha lesz elérhető napelem pályázat 2021 évében, akkor én biztos, hogy bele fogok ugrani. Ez egy újévi fogadalmam lesz, mert már régóta forog a fejemben ötletként, de most úgy érzem, hogy anyagilag is eljutottam arra a pontra, hogy megengedhetem magamnak. Szerencsére azok közé tartozom, akiknek a vírushelyzet nem szólt bele negatívan sem a munkaügyi, sem az anyagi dolgaiba, ezért megy tovább az élet. Nyilván lesznek olyan gazdasági változások, amik rám is hatással lesznek, de ha az eddigi évek alapján 2021-ben is lesz olyan napelem pályázat, ami vissza nem térítendő, vagy végtelen hosszú futamidőre lehet felvenni 0%-os kamatú kölcsönként, akkor nem kérdés, hogy élni fogok a lehetőséggel.

A sporoljnapelemmel.hu oldalán követem most egyelőre nyomon, hogy mik történnek napelem pályázat 2021 ügyileg, mert itt egy helyen megtalálható minden – ami a vállalkozásokra vonatkozik, és az is, ami a magánszemélyekre. Itt bizony feketén-fehéren felhívják a figyelmet arra, hogy nyitott szemmel keresgéljünk, mert könnyen lehet, hogy ahogy kikerül egy újabb pályázati lehetőség, pillanatok alatt elkapkodják majd az összes lehetőséget. Szóval ha egy mód van rá, akkor folyamatosan nézni kell és követni, hogy mik történnek a nagyvilágban.

Napelem pályázat 2021-ben magánszemélyeknek előreláthatólag valamikor a nyár elején lesz elérhető, de persze most még minden rendkívül képlékeny, sok mindent formálhat át a vírushelyzet alakulása. Annyit lehet tudni, hogy a következő szezon támogatása várhatóan 30-40%-ban vissza nem térítendő lakossági támogatás lesz, tehát tényleg érdemes résen lenni, hátha ingyen jön majd házhoz a napelem. Ennél többet viszont egyelőre senki sem tud, de majd úgyis minden kiderül szépen lassan, amint a vírus ügyei is kiszámíthatóbbá válnak. Addig pedig ott van előttünk a nagy feladat: meg kell tervezni és kalkulálni, hogy milyen teljesítményű napelemes rendszerre volna szükségünk, a ház jelenlegi állapota ezt elbírja-e (tetőszerkezet, villamos hálózat) és hogy mindez a beruházás milyen költségekkel járhat. Szerintem ezzel együtt azt is érdemes kiszámolni, hogy milyen megtérülési időre számíthatunk a kiadott összegek mellett, hiszen a zöldebb világ mellett azért is csináljuk ezeket a fejlesztéseket, mert spórolni lehet velük, nem? Szóval a napelem pályázat 2021 újévi fogadalma lesz, nálam legalábbis tutira. Remélem, hogy nem lesz túl nagy a konkurencia.