Az egészséges élet mindennél fontosabb

Szerintem az, hogy egészségesek legyünk, az egyik legfontosabb dolog a világon. Hiszen ha egészség van, minden van, ha az nincs, azt nagyon nehéz helyreállítani. Azt hiszem, mindannyian tapasztaltuk már például egy betegség során, hogy olyan dolgok jutnak eszünkbe, hogy értékelni kell, amit alapjáraton nem veszünk észre. Például ilyen, amikor gyomorrontásunk van vagy valamilyen vírusfertőzés miatt diétát kell tartanunk, és nem ehetjük azokat az ételeket, amiket minden nap. Én ilyenkor arra szoktam gondolni, hogy mennyire meg kellene becsülnöm mindent, amim van egészségesen, és nem alap dolognak venni. Az egészségünket leginkább a táplálkozással lehet megtartani, hiszen ahogy a szállóige mondja: az vagy, amit megeszel. Én ezzel mélységesen egyetértek, mert ha egészséges ételeket eszünk, akkor mi magunk is energikusabbak leszünk, ellenben, ha egészségtelen, hizlaló ételeket eszünk, akkor túlsúly alakulhat ki, aminek nagyon sok egészségügyi kockázata van. Én azért igyekszem vigyázni magamra, hogy minél tovább élvezhessem az életet a szeretteim körében, és ezt úgy tehessem, hogy közben a legteljesebb életet élek.

Azonban van egy másik dolog, aminek sajnos hazánkban rengeteg ember a rabja, és nagyon egészségromboló is, ez pedig az alkohol. Ugyan az orvosok azt mondják, hogy heti egyszer – kétszer elfogyasztott egy pohár vörösbor jót tesz az egészségnek, mert fokozza a vérbőséget, sajnos nagyon sokan ezen a szinten bőven túllépnek, és például a problémáik elől az alkoholba menekülnek, ami a lehető legrosszabb megoldás. Hiszen az nem oldja meg a problémáinkat, csak a fogyasztása után bekövetkező bódultság elfeledteti azokat, viszont attól még ott vannak. Tehát a szőnyeg alá söpri csak a bajokat, nem oldja meg, és akár családi, baráti kapcsolataink is rámehetnek egy ilyen függőségre.

Szerencsére mára már létezik segítség ezeknek az embereknek. A Balaton partján van egy olyan rehabilitációs központ, ahol a hasonló helyzetben lévőkön segítenek. Itt olyan szakemberek dolgoznak, mint például petke zsolt, aki egy addiktológiai szakember, pszichiáter, tehát pontosan tudja, hogyan kell az ilyen embereket kezelni. De emellett fontos megemlíteni, hogy ebben a programban az orvosszakértők mellett a gyógyulni vágyóknak olyan emberek segítenek, akik maguk is gyógyult alkoholisták, így a pácienseknek nem kell attól félnie, hogy esetleg kinéznék őket függőségük miatt. Ők pontosan tudják, hogy az embernek milyen démonokkal kell megküzdenie a józanná válás rögös útján. A program fontos része, hogy a családot is bevonják a gyógyulási folyamatba. Felismerték, hogy nagyon fontos szerepet játszanak a páciens gyógyulásában, hiszen ők azok, akik mindig ott vannak a közvetlen közelben, akikre lehet támaszkodni. Ezért minden héten kijelölnek olyan napokat, amikor jöhetnek a rokonok látogatóba a beteghez, így nem kell senkinek sem nélkülöznie a családját.

A diszkréció miatt sem kell aggódni, mert a program helyszíne egy igen eldugott helyen van, nem fordulhat az elő, hogy bárki csak úgy odatévedne az elhelyezkedése miatt. Ebből következik az is, hogy az itt tartózkodás alatt a pácienseknek lehetőségük van arra is, hogy sportoljanak, amihez minden feltétel adott, illetve nagyokat sétálhatnak a környéken. Én személy szerint nagyon jónak tartom, hogy már hazánkban is elérhető egy ilyen kezelés az alkoholfüggőségben szenvedők számára. Sajnos hajlamosak vagyunk arra, hogy elbagatellizáljuk ezeket a dolgokat, tapasztalataim szerint főleg vidéken, a kisebb falvakban, de nem szabad félvállról venni azt, ha valakinek problémái vannak az alkohollal, legyen akárhány éves és lakjon bárhol.