Ha a környezetünkre vigyázunk, magunkra vigyázunk. Ezért váltottam napelemre.

Számomra a környezetvédelem ugyanúgy fontos, mint az egészséges táplálkozás. Sőt, nem is igazán tudom a kettőt elképzelni egymás nélkül, hiszen, ha nem vigyázunk a környezetünkre, akkor nem tud ő sem vigyázni ránk. Ha mérgezzük a földünket, ezek a mérgek előbb-utóbb vissza fognak jutni a mi szervezetünkbe, káros hatással lesznek ránk, megbetegítenek majd minket.

Számomra a legkönnyebben járható út a környezetem védelmében az volt, hogy egyrészt eleinte minimalizáltam, majd teljesen megszüntettem a műanyagszemét-termelésem, aztán pedig elhatároztam, hogy napelemes rendszert fogok telepíttetni a házamra. A kérdés csak az volt, hogy mekkora egy napelem mérete. Nem másért egyébként, csak elég kicsi házam van, a hozzátartozó telek is elég pici, és fogalmam sem volt arról, hogy egyáltalán fizikailag lehetséges lesz-e, hogy napelemes rendszerem legyen emiatt.

Mikor a terveim és aggályaim felvetettem a szüleimnek, nekik ugyanis van némi tapasztalatuk, néhány hónapja lett nekik is napelemes rendszerük, apa megmutatta, hogy náluk mekkora egy napelem mérete. Na most egy napelem mérete nem olyan nagy, de általában azért több kell belőle, attól függően, hogy milyen teljesítményű rendszerre van szükség. Apa azt mondta, hogy emiatt ne aggódjak, valószínűleg bőven elég lesz a tetőnek a mérete, de azért vegyem csak fel a kapcsolatot a Pentele Solarral, ez az a vállalkozás, akikkel ők is dolgoztak, mikor a saját rendszerük telepítették.

Olvasgattam a napelempalyazatok.hu weboldalon a témakörben, és elég jól le is vezetik ott, hogy hogy működik a napelemes rendszer teljesítményének függvényében az ideális kiválasztása, de bevallom, én ettől nem lettem sokkal okosabb, ezért tényleg felvettem velük a kapcsolatot. Egyébként is, azt tudtam, hogy a helyszíni felmérésük ingyenes, tehát veszíteni sem se fogok egyetlen találkozással, max csak azt a néhány percet az életemből.

Néhány alapvető infót kellett megadnom az árajánlat kéréshez, aztán vártam, hogy visszahívjanak és időpontot tudjunk egyeztetni. Miután ez és a helyszíni felmérés is elkészült, a kollégájuk megnyugtatott, ha csak nagyon nem akarom bővíteni a háztartást, bőven elég lesz a tető, hogy elbírjon egy megfelelő méretű napelemes rendszert. Így természetesen elfogadtam az árajánlatuk végül, és néhány hónap múlva fel is került a tetőre a napelemes rendszerem, amivel szuper elégedett vagyok.