Kerti sütögetés PB gáz segítségével

Nagyon sokáig nem étkeztem valami egészségesen. Persze ez nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem ettem semmi zöldséget vagy gyümölcsöt, sőt, ezeket szerencsére mindig is szerettem. De többször jártam gyorsétterembe, pizzázni, és többször ettem inkább chipset, mint mondjuk almát. Az is igaz, hogy gyűjtöttem a különféle tazókat, meg pupákokat, amik a chipses zacskókban voltak. Aztán idővel azt kezdtem észrevenni, hogy nem is nagyon kívánom ezeket az egészségtelen dolgokat. Azt hiszem, hogy telítődött a szervezetem, vagy valami ilyesmi.

De lehet, hogy ez a korral jár, mert a barátaim többsége is igyekszik minél egészségesebben étkezni. Ez meglátszik már a közös összejöveteleken is. Nagyon szeretünk grillezni, és általában ilyenkor már jóval több zöldséget szoktunk sütni, mint húst. Úgy nagyjából dupla annyit.

Egy ilyen grillezéshez készülődtünk, amikor Kitti, megkérte a barátját, hogy hozza fel a pincéből a Pb gázt.

Én azelőtt még soha nem hallottam erről, fogalmam sem volt, mi az a Pb gáz, de elmagyarázták. A Pb gáz valójában a propán-bután gázt jelenti. Így már azért egyből képbe kerültem, mert tudom, hogy miről van szó. Az viszont teljesen új információ volt, hogy mi mindenhez használható. Lehet használni például fűtéshez, hegesztéshez, mezőgazdaságban az állattartáshoz, de még a hőlégballonokhoz is ezt használják. Illetve még ugye szabadtéri sütögetéshez is, hiszen nekünk is ehhez kellett.

Kíváncsiságomnak teret engedve, megkérdeztem azt is, hogy honnan lehet ilyen Pb gázt, vagy gázpalackot beszerezni, mert például kertészetekben és barkácsboltokban még sosem láttam gázpalackot, amit árusítottak volna.

Kitti mondta, hogy a gazpalackfutar.com oldalán szokták megrendelni mindig a palackokat. Ugyanis, már évek óta sütögetnek, amihez ugye kell a Pb gáz, és mivel azért a gázpalackok nem teljesen veszélytelenek, így csak olyan helyről rendelik meg, amivel már van pozitív tapasztalatuk, és nem kell aggódniuk amiatt, hogy esetleg felrobban, vagy bármiféle baleset történik. A gázpalackfutárról is egy ismerősüktől hallottak, és a pozitív tapasztalat és vélemény elég volt nekik arra, hogy megelőlegezzék a bizalmat. Miután pedig a megrendelés után személyesen is megtapasztalták a hallottakat, az első palack kiürülése után már nem volt kérdés, hogy honnan szerezzék be az újat.

Igaz, többféle Pb gáz is rendelhető tőlük, de ők mindig ugyanazt rendelik. Ez pedig egy 5 kilós grill Pb gáz. Ez 20.000 forintba kerül, de a cseréje a későbbiekben már csak 7.000 forint, úgyhogy egyáltalán nem drága. Igazából egy tavaszi-nyári szezonra általában két ilyen palack szokott kelleni nekik, mert tényleg nagyon sokat sütögetnek.