Leszámolás a sztereotípiákkal – egészséges ételek és napelemek

Rengeteget hallottam és őszintén szólva párszor az én számat is elhagyták olyan gondolatok, hogy az egészséges életmód, illetve egészségesen táplálkozni az nem olcsó mulatság. Aztán persze az álláspontomat az reformálta meg, amikor jómagam is elkezdtem ténylegesen egészséges kajákat enni és felhagyni a mindenféle gyorséttermi és hasonló kaliberű műanyag ételekkel. Persze, ebből is lehet pazarlóan táplálkozni és ha csak ész nélkül vesz mindent az ember, akkor könnyen bele lehet futni a sztereotípiába, hogy bizony drága az egészséges táplálkozás. De ha előre gondolkozunk és megtervezzük a napi ételeket, akkor semmi ilyen kellemetlenség nem érhet minket.

Hasonló a helyzet a sztereotípiákat illetően a napelemes rendszerek terén. Az emberek fejében általában az él, hogy ez egy drága beruházás, sok millió forintba kerül és csak nagyon lassan térül meg, akkor meg jó lesz az úgy, ahogy eddig is volt. Meg is látszik az itthoni háztartások energetikai korszerűségén ez a szemlélet.

Pedig a napelem ár manapság azért már nem jár annyira az egekben, hogy ez a termék abba a kategóriába essen, amit egy átlagosan kereső család ne engedhetne meg magának egy kis spórolás után. Sőt, amennyire divatos témává vált a zöld világlátás, annyira lehetne legalább ezt is szorgalmazni, hogy a napelemek telepítésével a ház sokkal gazdaságosabbá és környezetbarátabbá válhat. Mert nem csak attól lehet valaki környezettudatos, hogy nem vesz tonna számra nejlon zacsit a boltban, hanem attól is, hogyha a mindennapjaiban az otthonában is olyan körülményeket alakít ki, amik maximálisan hozzátesznek egy zöldebb jövőhöz. A napelemes rendszerek pontosan ebbe a kategóriába tartoznak, hiszen a segítségükkel a nap elektromágneses sugárzását elektromos árammá lehet alakítani, ami így egyik részről ingyen van, a másik részről pedig nem termelünk semmilyen káros anyagot az előállításával. Éppen ezért nagyon fontos lenne, hogy minél inkább elterjedjen a használata az itthoni háztartásokban is.

A napelemrendszer.info weboldalon konkrét összegeket lehet olvasni, hogy a különböző teljesítményű napelemes rendszerek mennyibe kerülnek. Ráadásul még az is meg tudjuk nézni, hogy mennyire befolyásolja ezt az összeget az, ha megváltoztatjuk az invertert a csomagban. Mivel az emberek fejében még az él, hogy mennyire drága ez a mulatság…Egy átlagos négytagú család éves energiafogyasztását alapul véve azt lehet saccolni, hogy egy 4 kW-os napelemes rendszer bőven elegendő az ő igényeik kielégítésére. Ez forintosítva annyit jelent, hogy kb. bruttó 1 500 000 – 1 800 000 forint magasságában már simán a helyére kerülhet ez az egész berendezés. A mai világban mit kapni ezért a pénzért? Hát a napelemen kívül olyan sok minden mást nem. Viszont annak érdemes utánaszámolni a beruházás előtt, hogy a család fogyasztásának ismeretében nagyjából mennyi idő alatt térülhet meg a befektetés. Ez ugyanis mégsem mindegy, hiszen mindenki érdeke az, hogy minél hamarabb. Éppen ezért, hogyha nem térülne meg elég hamar, akkor érdemes lehet elgondolkozni azon, hogy az eredetileg nem villamos üzemű berendezéseket is villamos üzemű alternatívákkal váltsuk ki, hiszen akkor több eszköz fogyaszt majd zöld energiát és a ráfordított összeg hamarabb visszajön. De ez persze könnyen okozhat többletköltséget is egyúttal az új eszközök – mint például egy villanytűzhely – végett. Az pedig, hogy ez megéri-e, már mindenkinek a saját, egyéni preferenciája. Számomra minden fillért megérne az, hogy egy zöldebb, egészségesebb és tisztább világban élhessek és ebben nevelhessem majd fel a gyerekeimet, unokáimat.